Ποια προβλήματα υγείας σε ηλικία 20-29 ετών σχετίζονται ισχυρά με την μη απόκτηση παιδιού αργότερα στη ζωή.
Τα προβλήματα υγείας νωρίς στη ζωή μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν άνδρες και γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι συνολικώς 74 νοσήματα και διαταραχές που πλήττουν τις ηλικίες 20-29 ετών μπορούν να στερήσουν από τους πάσχοντες την αναπαραγωγική ικανότητά τους.
Στους άνδρες,την μεγαλύτερη επίδραση στην γονιμότητα φάνηκε να έχουν συμπεριφορικά και ψυχικά προβλήματα υγείας, όπως:
- Ο αλκοολισμός
- Η σχιζοφρένεια
Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γίνουν υπογόνιμες εάν διαγνωστούν νωρίς στη ζωή με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη προβλήματα όπως:
- Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας)
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Ο τύπου 2 διαβήτης
Τα νοσήματα αυτά πιστεύεται ότι σχετίζονται με την υπογεννητικότητα που μαστίζει τις δυτικές κοινωνίες. Πρόσθετοι λόγοι γι’ αυτήν είναι τα οικονομικά προβλήματα και οι επαγγελματικοί στόχοι.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Human Behavior. Όπως γράφουν οι ερευνητές, το περίπου 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών δεν αποκτούν ποτέ παιδιά. Διάφορα νοσήματα έχουν σχετισθεί με την ατεκνία, ιδίως στις γυναίκες.
Ωστόσο έως τώρα δεν υπήρχαν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις από τα προβλήματα υγείας νωρίς στη ζωή. Για να διερευνήσουν το θέμα οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό έως το 2018 όλων των ανδρών που γεννήθηκαν την περίοδο 1956-1968 και των γυναικών που γεννήθηκαν την περίοδο 1956-1973:
- Στην Φινλανδία (1.035.928 άτομα)
- Στη Σουηδία (1.509.092 άτομα)
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα παιδιά που απέκτησαν σε συνάρτηση με 414 διαφορετικά νοσήματα, ταξινομημένα σε 16 κατηγορίες. Όπως διαπίστωσαν, παιδιά δεν απέκτησαν συνολικώς:
- 230.198 γυναίκες
- 279.454 άνδρες
Επομένως, το ποσοστό των άτεκνων ανδρών ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι των γυναικών (25,4% έναντι 16,6%).
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα προβλήματα υγείας που συσχετίζονταν πιο ισχυρά με την μελλοντική ατεκνία είναι:
- Οι ψυχικές/συμπεριφορικές διαταραχές (ιδίως στους άνδρες)
- Οι συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες και οι ενδοκρινικές/μεταβολικές διαταραχές (ιδίως στις γυναίκες)
Οι πιθανότητες ατεκνίας στους πάσχοντες από τέτοιου είδους προβλήματα εξαρτώνται από την ηλικία έναρξής τους. Ρόλο παίζουν επίσης η ύπαρξη συντρόφου και το μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Συνολικώς 74 προβλήματα υγείας συσχετίσθηκαν με την ατεκνία σε τουλάχιστον ένα από τα φύλα. Τα 33 από αυτά τα προβλήματα ήταν κοινά στα δύο φύλα.
Περισσότερα από τα μισά από τα 74 προβλήματα ήταν νοσήματα και διαταραχές ψυχικής/συμπεριφορικής/νευρολογικής υγείας όπως:
- Ήπια νοητική υστέρηση
- Διαταραχές ψυχικής διάθεσης
- Σχιζοφρένεια
- Εγκεφαλική παράλυση
- Χρήση αλκοόλ και ουσιών
- Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας
- Κακοήθη νεοπλάσματα εγκεφάλου
Αντίστοιχα, στα σωματικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μη-απόκτησης παιδιών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Υπέρταση
- Διαταραχές πηκτικότητας του αίματος
- Κολπικές λοιμώξεις
- Διαταραχές του εμμήνου κύκλου (της περιόδου)
- Παχυσαρκία
- Τύπου 1 και τύπου 2 διαβήτης
- Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Μυοκαρδίτιδα
Οι κρίσιμες ηλικίες
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία σε ηλικία 16-20 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν παιδιά, έναντι όσων την εκδηλώνουν μετά τα 20 τους χρόνια.
Συνολικά, όμως, για όλα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να διαγνωστούν σε νεαρές γυναίκες, οι κρίσιμες ηλικίες για την μελλοντική γονιμότητα ήταν 21-25 ετών.
Αντίστοιχα στους άνδρες οι κρίσιμες ηλικίες ήταν η διάγνωση προβλημάτων υγείας σε ηλικία 26-30 ετών.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η μη ύπαρξη μόνιμου συντρόφου έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση παιδιών από τους νέους με προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, εξηγούσε το 37,9% της ατεκνίας στους άνδρες ασθενείς και το 29,3% στις γυναίκες. Οι άνδρες με πρόβλημα αλκοολισμού, λ.χ., είχαν ιδιαίτερα μειωμένες πιθανότητες να έχουν μόνιμη σύντροφο και να αποκτήσουν παιδιά.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα πως η κατάσταση της υγείας επηρεάζει την απόκτηση παιδιών. Υποδηλώνουν επίσης πόσο κρίσιμη είναι η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, όπου αυτό είναι εφικτό.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr