Η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας επισιτιστικής αλυσίδας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλεί συνεχή άνοδο στις τιμές των τροφίμων διεθνώς, καθώς σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν αποκλεισμένοι στην εμπόλεμη χώρα λόγω καταστροφών στις υποδομές και των αποκλεισμένων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.
Τον Μάιο, ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) κατέγραψε μικρή υποχώρηση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με εξαίρεση αυτές του σιταριού που συνεχίζουν να αυξάνονται.
Έπειτα από ένα ρεκόρ το Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο δείκτης του FAO για τα τρόφιμα, που παρακολουθεί τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής, μειώθηκε κατά 0,6%, κυρίως εξαιτίας μια πτώσης των τιμών των φυτικών ελαίων.
Έπειτα από 100 ημέρες μιας σύγκρουσης που έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, αυτός ο δείκτης του FAO έφθασε τις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο κατά 22,8% σε ένα χρόνο από το Μάιο 2021, αναφέρει ο οργανισμός.
Το σιτάρι, ένα τρόφιμο στρατηγικής σημασίας, κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 5,6% το Μάιο: πρόκειται για μια αύξηση που συνδέεεται «με την ανακοίνωση ενός εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, με ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των καλλιεργειών σε μείζονες εξαγωγικές χώρες» και με μια μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή δημητριακών στην Ουκρανία.
Σε διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του σιταριού, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου του οποίου εξασφαλίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία, αυξήθηκε κατά 56,2%.
Ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχωρεί ταυτόχρονα κατά 3,5% χάρη σε μια πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου, «εν μέρει εξαιτίας της άρσης της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία».
«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του FAO Μάσιμο Τορέρο Κουγέν.
Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022 -η πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών- που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.
Οι όροι Λουκασένκο για διέλευση σιτηρών στα λιμάνια της Βαλτικής
Ενόσω εντείνονται οι προειδοποιήσεις για επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ο ρωσικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών παραμένει και η Μόσχα ζητά ανταλλάγματα από τη Δύση, η οποία αναζητά εναλλακτικές οδού εξαγωγής σιτηρών μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Η Λευκορωσία δηλώνει πρόθυμη να επιτρέψει τη διέλευση των σιτηρών της Ουκρανίας στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, εάν της επιτραπεί να μεταφέρει λευκορωσικά προϊόντα από τα λιμάνια αυτά.
Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Λευκορώσος ηγέτης πρότεινε επίσης τη διοργάνωση συνομιλιών μεταξύ της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και των χωρών που είναι έτοιμες να παράσχουν πρόσβαση στα λιμάνια τους. Ταυτόχρονα, ζήτησε εμμέσως διαβεβαιώσεις ότι τα λιμάνια αυτά –στη Γερμανία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής ή τη Ρωσία– θα πρέπει να είναι ανοιχτά και για προϊόντα της Λευκορωσίας.
Η Λευκορωσία, ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός ποτάσας, έχει επηρεαστεί από τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις οι οποίες διέκοψαν τις εξαγωγές του λιπάσματος μέσω των λιμανιών της Βαλτικής Θάλασσας. Στη Ρωσία και τη Λευκορωσία αντιστοιχούσε το 2021 πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ποτάσας, η οποία είναι το ένα από τα τρία λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερες αποδόσεις καλλιεργειών.
Η διακοπή των εξαγωγών τόσο των σιτηρών όσο και των λιπασμάτων προκαλείται από «τις πολιτικές που ακολουθούν σήμερα η Δύση και οι πλούσιες χώρες, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
cnn.gr