Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει επίσης ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
Το ζήτημα τέθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι εναλλακτικές οδοί εξαγωγής σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας .Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ερωτηθείς για τη δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών είτε μέσω Λευκορωσίας είτε μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που εξακολουθούν να ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές, είπε:
«Αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι υπάρχουν 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποκλεισμένοι στην Ουκρανία, ειδικά στην Οδησσό».
«Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγα εκεί για να δω με τα μάτια μου, ποια είναι η κατάσταση επί του εδάφους. Και για παράδειγμα, χώρες όπως η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής, είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση συμφωνίας για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Μαύρη Θάλασσα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «27» συζήτησαν μια εναλλακτική οδό εξαγωγής μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ωστόσο παρατήρησε ότι είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό για προφανείς λογιστικούς λόγους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την ενότητα του μπλοκ, εκτιμώντας ότι τα κράτη μέλη θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και να κινητοποιηθούν ενάντια σε μια αναδυόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία και μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου ρόλο διαδραματίζει και η Τουρκία, καθώς και οι προσπάθειες αύξησης της παραγωγής από τις αφρικανικές χώρες. Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα θα τεθεί και στο επίπεδο του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, σε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τουρκία, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.
cnn.gr