Τι αποκάλυψε ο ελληνικής καταγωγής άνδρας. Η διατροφή που έκανε. Η στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους του.
Ένας άνδρας ο οποίος έχασε 100 κιλά σε έναν χρόνο χωρίς να υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, να πάρει φάρμακα ή να κάνει γυμναστική, αποκάλυψε πως τα κατάφερε.
Ο ελληνικής καταγωγής Gregory Galanis, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά αλλά τώρα ζει στη Βόρεια Καρολίνα, ήταν 40 ετών και ζύγιζε 190 κιλά. Με ύψος 1,80 έπρεπε να χάσει περισσότερο από το μισό σωματικό βάρος του για να πλησιάσει τα όρια του φυσιολογικού. Ήξερε όμως ότι κάτι έπρεπε να κάνει γιατί ήδη είχε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να περπατήσει από τους πόνους στο σώμα του.
«Ήμουν μια ωρολογιακή βόμβα που περίμενε να σκάσει», αφηγείται στο Newsweek. «Το βάρος με κατέβαλλε σωματικά και ψυχολογικά. Είχα υπέρταση, προδιαβήτη και είχα πάθει τρεις πνευμονικές εμβολές. Ίδρωνα για να σηκωθώ από το κρεβάτι. Έπρεπε να αλλάξω κάτι, αν δεν ήθελα να πεθάνω στα 40 μου χρόνια».
Το ταξίδι προς τη νέα του ζωή, όπως λέει, το άρχισε στις 2 Αυγούστου 2021. «Ήμουν πολύ βαρύς για να κάνω γυμναστική και έτσι εστίασα την προσοχή μου στη δίαιτα», λέει.
Ο 42χρονος αποκαλύπτει ότι έτρωγε τουλάχιστον 3.000 έως 5.000 θερμίδες την ημέρα σε φαστ φουντ. «Είχα αληθινό εθισμό στο φαγητό και ψυχολογική εξάρτηση, που εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για εμένα… Έμαθα να ζω με τον εθισμό μου και κάθε μέρα είναι μία μάχη εναντίον του».
Η επιστήμη και τα μαθηματικά
Χρειάσθηκε έναν χρόνο για να χάσει τα πρώτα 91 κιλά και λίγο περισσότερο για να φτάσει τον στόχο των 100 κιλών. Για να τα καταφέρει, χρειάσθηκε να μελετήσει «την επιστήμη και τα μαθηματικά» πίσω από την απώλεια βάρους.
«Έμαθα ποιος είναι ο προσωπικός μεταβολικός μου ρυθμός και πως αλλάζει με την ηλικία. Έμαθα ποια τρόφιμα να τρώω για να νιώθω χορτάτος για περισσότερη ώρα. Έμαθα πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα μου την ημέρα για να χάσει βάρος», εξήγησε.
Ο Gregory Galanis σταμάτησε να τρώει μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, προτιμώντας να έχει τα ψάρια και τα θαλασσινά ως μία από τις κύριες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή του. Έκοψε επίσης το αλκοόλ και έμαθε να μαγειρεύει τα λαχανικά με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας κάθε είδους μπαχαρικά και καρυκεύματα. Φτιάχνει επίσης τις δικές του σάλτσες για να τα συνοδεύει και να είναι νόστιμα.
Για να ικανοποιεί τη λαχτάρα του για κάτι γλυκό, χρησιμοποιεί τα φρούτα. Παρότι προ πολλού έχει φτάσει στον στόχο του «ακόμα μετράω θερμίδες – και πιστεύω ότι θα το κάνω για πάντα για να μην ξαναπάρω τα κιλά που έχασα», τονίζει.
Τι τρώει σε μία ημέρα
Ποιος είναι λοιπόν ο κορμός της ημερήσιας διατροφής του; Όπως λέει, του αρέσει να αρχίζει την ημέρα του με ένα μπολ νιφάδες βρώμης με κανέλα και πρωτεΐνη σε σκόνη. Το γεύμα αυτό του παρέχει περίπου 250 θερμίδες και αρκετή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ώστε να μην πεινάει.
Όταν φεύγει για τη δουλειά, παίρνει μαζί του κομμένα λαχανικά και φρούτα που θα αποτελέσουν το δεκατιανό του. Για μεσημεριανό τρώει κάτι υγιεινό, όπως μια σπιτική σαλάτα τόνου με μαρούλι. Για απογευματινό συνήθως πίνει έναν καφέ χωρίς ζάχαρη και τρώει μια μπάρα πρωτεΐνης.
Το πιο αγαπημένο του γεύμα είναι το βραδινό, αφού τότε έχει πια επιστρέψει στο σπίτι και μπορεί να φτιάξει ψητά λαχανικά με ψάρια ή γαρίδες και πολλά καρυκεύματα και λεμόνι.
Όλη την εβδομάδα, εξ άλλου, έχει στο ψυγείο του ένα τεράστιο μπολ με ψιλοκομμένα, ανάμικτα λαχανικά. Το ετοιμάζει κάθε Κυριακή και το διατηρεί σφραγισμένο. Όποτε νιώθει την ανάγκη να τσιμπολογήσει κάτι, τρώει ένα φλιτζάνι λαχανικά με λεμόνι ή ξύδι.
Τέλος, φροντίζει να μην τρώει τίποτα μετά τις 7 το βράδυ και έως το επόμενο πρωί.
Στήριξη από την οικογένεια
Ο Gregory Galanis τονίζει πως θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να χάσει όλ’ αυτά τα κιλά χωρίς τη βοήθεια της συζύγου του. Από την αρχή εκείνη τον υποστήριζε και μάλιστα έχασε κι εκείνη βάρος κατά τον πρώτο χρόνο.
Είχε επίσης την στήριξη και απ’ όλους τους άλλους συγγενείς και τους φίλους του, που έκαναν αλλαγές στη διατροφή τους για να προσαρμοσθούν στην δική του.
Τώρα πια στις οικογενειακές συνάξεις όλοι μαγειρεύουν φαγητά που μπορεί να φάει και εκείνος και τα προετοιμάζουν όσο πιο υγιεινά μπορούν.
Φωτογραφία: iStock