Μαλλιά: Σταματάμε την τριχόπτωση που προκαλεί το στρες

Τα μαλλιά έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής. Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology, ένας υγιής άνθρωπος χάνει περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά.

Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία στο πλαίσιο του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου, ο οποίος έχει τρεις φάσεις: την αναγενή, δηλαδή, τη φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί κατά μέσον όρο τρία χρόνια, την καταγενή, κατά την οποία η ανάπτυξη της τρίχας σταματά και ο θύλακας «απενεργοποιείται» σταδιακά, και την τελογενή, τη φάση απόπτωσης, που διαρκεί από τρεις έως έξι εβδομάδες, οπότε τα τριχοθυλάκια αποδυναμώνονται εντελώς και οι παλιές τρίχες πέφτουν.

Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που διαταράσσουν αυτό τον κύκλο, μεταξύ των οποίων και το στρες.

Στη ρίζα του προβλήματος

Υπάρχει αποδεδειγμένη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και στην τριχόπτωση. Αν και το οξύ στρες ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το χρόνιο στρες το καταστέλλει, οδηγώντας σε φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να εντοπιστούν μέσα ή γύρω από τον θύλακα της τρίχας, διακόπτοντας τον κύκλο ζωής της.

Συνήθως η τελογενής τριχόρροια εμφανίζεται έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες έπειτα από μια έντονα στρεσογόνα κατάσταση, όπως ένα σοβαρό χειρουργείο, μια ακραία δίαιτα, ένας υψηλός πυρετός, μια εγκυμοσύνη, ένας θάνατος κ.λπ.

Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, μιας ορμόνης που έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει την ανάπτυξη των μαλλιών. Τις περισσότερες φορές τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μπορούν να εντοπίσουν τι φταίει, αλλά όταν η τελογενής τριχόρροια γίνεται χρόνια, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ο ένοχος.

Ραντεβού με τον ειδικό

Η απότομη απώλεια τριχών ως επίπτωση του στρες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδική και ο κύκλος ανάπτυξης των τριχών επανέρχεται στο φυσιολογικό έπειτα από ένα διάστημα έξι μηνών.

Επειδή, όμως, υπάρχουν πολλές μορφές τριχόπτωσης, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η γυροειδής αλωπεκία, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιατρικό ιστορικό, την εικόνα του τριχωτού, του τεστ ήπιας έλξης, του τριχοριζογράμματος ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται αιματολογικός και ορμονικός έλεγχος.

Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Σίγουρα, το να καταφέρετε να κρατάτε το στρες υπό έλεγχο και να μην του επιτρέπετε να πάρει το πάνω χέρι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο διαλογισμός, το mindfulness και η γιόγκα είναι ανάμεσα στους τρόπους που προτείνονται από τους ειδικούς της Mayo Clinic για την αντιμετώπιση του άγχους, μαζί με το journaling, τον ποιοτικό ύπνο, την ενισχυμένη με φρούτα και λαχανικά διατροφή, την άσκηση και την κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Έξτρα βοήθεια

Η τριχόπτωση λόγω στρες συνήθως είναι παροδική, ωστόσο μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε τα μαλλιά σας:

Αφήστε τα να ξεκουραστούν

Περιορίστε τη χρήση των εργαλείων styling με θερμότητα και τις τεχνικές εργασίες και δώστε έμφαση σε treatments ενδυνάμωσης.

Μη φοβάστε το λούσιμο

Το λούσιμο δεν επιδεινώνει την τριχόπτωση. Επιλέξτε συνθέσεις απαλές, χωρίς θειικά άλατα, και συζητήστε με τον δερματολόγο σας το ενδεχόμενο μιας τοπικής θεραπείας με μινοξιδίλη, πεπτίδια, πολυφαινόλες.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την δερματολόγο, Παναγιώτα Ρήγα. 

vita.gr