Όλα όσα αλλάζουν στο επενδυτικό κλίμα και πλαίσιο στη χώρα μας, παραθέτει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, σε άρθρο του στην περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ).
«Αξιοποιώντας τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιούμε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη βελτίωση του εργασιακού και επενδυτικού κλίματος, αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης στο άρθρο του για τις επενδύσεις και συνεχίζει.
«Αναμορφώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων εξωστρέφειας και μεγέθυνσης των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στόχος τώρα είναι να υποστηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες τόσο στην πληθωριστική όσο και σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις», υπογραμμίζει ο υφυπουργός και εξηγεί:
Οι πράσινες επενδύσεις
«Γι’ αυτό ενισχύουμε τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, για να μειωθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τις χωρίζει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο νέο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και της αειφορίας. Οι αντίστοιχες δαπάνες πλέον εκπίπτουν με προσαύξηση 100% μειώνοντας σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, προχωράει η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με βάση λεπτομερή χρονοδιαγράμματα και θα έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ διασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφής ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την φορολογική μεταρρύθμιση που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου μέσα από την αξιοποίηση ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων να εξασφαλίζεται και φορολογική δικαιοσύνη».
Οι τουριστικές επενδύσεις
Ταυτοχρόνως, στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης «προχωρήσαμε στην απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας μιας σειράς δραστηριοτήτων με έμφαση στον θαλάσσιο και ορεινό τουρισμό για την τόνωση και ενθάρρυνση των επενδύσεων. Διαμορφώνουμε στρατηγική για την αξιοποίηση της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας με ταυτόχρονη δημιουργία “αλυσίδων αξίας” αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».
Οι βιομηχανικές επενδύσεις
Όσον αφορά τη βιομηχανία ειδικότερα, «εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία λειτουργούν ως τοπικοί οικονομικοί κόμβοι δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας και καινοτομίας με ορθολογικότερη χρήση των πόρων. Έχουμε εντάξει μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης δράση 65 εκατ. ευρώ για την ίδρυση και αναβάθμιση βιομηχανικών πάρκων. Η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, με ορίζοντα έως το 2030», αναφέρει ο κ. Κοντογιώργης
Εν κατακλείδι, «η Ελλάδα προσελκύει σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία, το εμπόριο, τα logistics και σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Τόσο ξένες επενδύσεις όσο και σημαντικές εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις.
Τα εργαλεία
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους περίπου 7,5 δισ ευρώ, με σημαντική συμβολή πόρων από το τραπεζικό σύστημα και τους ίδιους τους επενδυτές με κριτήρια την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις οικονομίες κλίμακος.
Πρόκειται για επενδύσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χρηματοδοτώντας παράλληλα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ποιοτικές εξαγωγές. Σε αυτό το δρόμο, του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονη δημοσιονομική ευστάθεια, θα προχωρήσουμε με σχέδιο και επιμονή», επισημαίνει κλείνοντας, ο υφυπουργός.
enikonomia.gr