Η αυθεντική συνταγή για το ιταλικό τιραμισού περιλαμβάνει ωμά αυγά, για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι τόσο για την ποιότητά τους, όσο και για την φρεσκάδα τους, αλλιώς είναι καλύτερο να τα αποφύγουμε.
Υλικά:
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 εσπρέσο
2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσάλα (προαιρετικά)
250 gr τυρί μασκαρπόνε
30 μπισκότα σαβαγιάρ
Πικρό κακάο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τους εσπρέσο. Αν χρησιμοποιούμε μαρσάλα, το ανακατεύουμε με τους καφέδες και τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
Διαχωρίζουμε πολύ προσεκτικά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών
Χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου να ομογενοποιηθούν (περίπου 4-5 λεπτά, ανάλογα με το μίξερ μας)
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε με το μίξερ, ώσπου να ομογενοποιηθούν
Κατόπιν, προσθέτουμε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα κρόκων – μασκαρπόνε.
Βαπτίζουμε τα σαβαγιάρ στον καφέ για λίγα δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να απορροφήσουν τη γεύση του καφέ, αλλά όχι να μουλιάσουν, γιατί θα καταστραφεί η υφή του γλυκού
Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα φαρδύ πυρέξ, ως εξής: μια στρώση σαβαγιάρ, μία στρώση κρέμα, άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, ακόμα μια στρώση κρέμα.
Γαρνίρουμε με κακάο κοσκινιστό
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες
Σερβίρουμε με έναν εσπρέσο ριστρέτο ή με ένα σφηνάκι γκράπα
Πηγή