Με τα αποτελέσματα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να ανεβάζουν στο ζενίθ την τουρκική αναταραχή, η Αθήνα, χωρίς να παρασύρεται στους υψηλούς τόνους, δίνει απαντήσεις στις ρητορικές εξαλλοσύνες της Άγκυρας.
Απέναντι στο γαϊτανάκι των εμπρηστικών δηλώσεων που στήθηκε από τον Ρερζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδηλώθηκε η συντονισμένη αντίδραση των Ελλήνων υπουργών που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ξέφυγαν οι Τούρκοι
«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως της δίνουν και όπλα αλλά και έγκριση στις ΗΠΑ να χτίσει βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε: “Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε λοιπόν πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, βάζοντας στο «στόχαστρο» την Ελλάδα.
Τα κίνητρα της τουρκικής επίθεσης εξέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης
Οικονόμου:
«Συνολικά, η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια τροχιά αμηχανίας, και όχι σε ευχάριστη θέση, με βάση τα όσα συνέβησαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και όσα πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την παρουσία του εκεί».
Η συνέχεια στο τουρκικό κρεσέντο, δόθηκε με τα παράπονα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, τα παρουσίασε και δημόσια, με μια υποβολιμαία τοποθέτηση:
«Είπα στον ομόλογό μου Μπλίνκεν, πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στο Κυπριακό και στις πολιτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος, μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία».
Η ελληνική απάντηση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ότι:
«Η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και η σταθερότητα διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν ως πρόβλημα όλοι οι εταίροι στην περιοχή».
Έρχεται αναβάθμιση;
Τα μηνύματα της ελληνικής αποτροπής ενισχύονται και με τις ενέργειες υψηλού συμβολισμού, όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μια από τις Μονάδες Επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, έχει έντονα, τέτοια στοιχεία.
Αποτελεί την έδρα για τρεις από τις πλέον μπαρουτοκαπνισμένες μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, που μοιράζονται μαζί με τα άλλα σμήνη, το καθημερινό βάρος των αποστολών αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σε γνώριμα για τον ίδιο λημέρια, καθώς εκεί υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.
Επισκεπτόμενος μάλιστα την 111 Πτέρυγα Μάχης, πριν από τις εκλογές του 2019, είχε δεσμευτεί «να διορθώσει κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης».
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα έχει νομοθετηθεί η φοροαπαλλαγή του επιδόματος επικινδυνότητας και επιπλέον έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πιλότους των F-16 που ενδεχομένως να περιστραφεί γύρω από το μαχητικό F-35 που η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να εντάξει στον στόλο της έως το τέλος του 2027.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να αποτελέσει ευκαιρία για να δοθεί ένα στίγμα αναφορικά με την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50, που αποτελούν την επιχειρησιακή δύναμη της 347 Μοίρας «Περσέας».
cnn.gr