Επίσκεψη εργασίας στην Χάγη πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου συναντήθηκε την Πέμπτη 19 Μαίου με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα.
Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Χούκστρα στην Αθήνα, καθώς και της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Δένδια της τουρκικής παραβατικότητας.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Χάγη είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από το 2004, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτης. Κατά το γεύμα εργασίας έγινε επισκόπηση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Αναφορικά με την Ουκρανία υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση όλων των κρατών της Δύσης όσον αφορά την επιβολή και εφαρμογή των κυρώσεων και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν την Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.
Ο κ. Δένδιας προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση την σήμερον ημέρα.
Ενόψει των επερχόμενων επισκέψεων του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια και την σταθερότητα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Η συζήτηση περιεστράφη επίσης γύρω από τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πλήρη στήριξη των αιτημάτων αυτών και είπε ότι η διαδικασία αυτή, η οποία γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης για ιδιοτελείς σκοπούς. Αμφότεροι Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνάντηση Δένδια με την Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου
Ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο τη επίσκεψής του στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Δικαστηρίου Τζόαν Ντόναχιου στην οποία υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Δικαιοδοτικό όργανο αυτό, καθώς η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των Κρατών.
Επεσήμανε ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο στόχος είναι όλα τα κράτη του κόσμου, αρχής γενομένης από τα κράτη της άμεσης γειτονίας της Ελλάδας να αποδεχθούν τις βασικές αυτές αρχές. Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κ. Χοφμάνσκι, καθώς και με τους Αναπληρωτές εισαγγελείς (του Εισαγγελέα απουσιάζοντος) κ. Νίανγκ και κα Καν.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στην διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινότητας στην χώρα, ζήτημα για το οποίο έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου.
cnn.gr