«Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει τις μεταρρυθμίσεις για να περάσει την ελληνική κρίση στην ιστορία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος Bloomberg.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς στους επενδυτές για τη χώρα μας και δεσμεύτηκε πως θα αποπληρώσει πρόωρα την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο της κρίσης καθώς σχεδιάζει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για το αξιόχρεο της έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό θα ήταν μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και το πρώτο κύμα της κρίσης χρέους.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά από σχέδια και στόχους για την επόμενη τετραετία που στοχεύουν στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών. Δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων πιο κοντά σε αυτά των άλλων Ευρωπαίων και θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από το 50%.
«Είναι η δέσμευση προς τους επενδυτές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως : «Αυτό δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης. Δεν είναι απλά να παίζεις άμυνα. Αφορά πραγματικά στην αλλαγή της χώρας». «Θέλω να συνεχίσω να κάνουμε την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service και Scope Ratings σημείωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας.
Οι επενδυτές έχουν ήδη συσσωρευτεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει μια επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τους τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας μας σε βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερα από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.
«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε μια χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.
Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε τον Μητσοτάκη να κρατά στο κόλπο την ακροδεξιά —η οποία σημειώνει πρόοδο στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης— ενώ επίσης χάρισε στους αριστερούς αντιπάλους του μια ήττα που έπεισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη πήρε το 40,6% των ψήφων, δίνοντάς του 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών και αυξάνοντας το μερίδιο ψήφων του κόμματος μετά από μια θητεία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έκανε αυτό μετατοπίζοντας την παραδοσιακή του συντηρητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα όπως οι νόμοι για την LGBTQ, ενώ αντιμετώπισε τα προβλήματα μετανάστευσης που βοήθησαν στην υποστήριξη των εξτρεμιστών σε άλλες χώρες.
«Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», είπε ο Μητσοτάκης.
Έκανε τη διαχείριση της οικονομίας σε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του για επανεκλογή, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Άνοδος άνω του 39% σημειώνει φέτος ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Την Τρίτη, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στις αρχές του 2024, είπε ο Μητσοτάκης. Το σχέδιο είναι να προχωρήσει σε προσφορά για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.
«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τους Έλληνες δανειστές.
Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., το 27% της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., το 9% της Alpha Bank Α.Ε. και το 1,4% της Eurobank Ergasias Services and Holdings Α.Ε. Η Eurobank είπε ότι θα εξαγοράσει τη συμμετοχή του ταμείου στον δανειστή και ότι έχει ήδη λάβει την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποβάλει το σχετικό αίτημα.
enikonomia.gr