Ελέγχους χωρίς… σύνορα θα πραγματοποιήσουν φέτος οι “Ράμπο” της Εφορίας κατά την τουριστική περίοδο σε προορισμούς της χώρας προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα «συναλλαγών», όπως προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η κατά τόπον αρμοδιότητα των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) επεκτείνεται εκ νέου μόνο ως προς την διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, από τα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως Φορολογικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλες Εφορίες της χώρας μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο εντός της δικής της περιφερειακής αρμοδιότητας. Επίσης η ίδια απόφαση αναφέρει πως όλες οι Εφορίες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε ολόκληρη την επικράτεια.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Τουλάχιστον 25.500 φορολογικοί έλεγχοι μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων. Αναλυτικά:
- 3.250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων, κλπ.).
- 6.000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.).
- 10.250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/ προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).
Τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Τουλάχιστον 900 έρευνες από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.
Τουλάχιστον 79.900 έλεγχοι δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
- συνολικά 37.300 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
- συνολικά 4.200 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
- συνολικά 8.400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
- συνολικά 27.000 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.λπ.
- συνολικά 3.000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
enikonomia.gr