Σε μια ιστορική ομιλία με φορτισμένες αναφορές στην κοινή πορεία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και με ιστορικές συνδέσεις ανάμεσα στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία αλλά και τις μάχες στον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλλε τις συντεταγμένες στην πυξίδα της νέας, σύγχρονης Ελλάδας.
Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες και στους σχεδιασμούς που αναπόδραστα της αποδίδουν το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και συνάμα του σταθερού εταίρου και ισχυρού συμμάχου της Αμερικής. Ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος διαμήνυσε προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου ό,τι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί άλλο κρούσμα της παραβατικής συμπεριφορά της.
«Δεν θα αποδεχθούμε ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Κι αυτό περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ήταν η αυστηρή αναφορά του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, εξέπεμψε σαφές μήνυμα και προς τους Αμερικανούς νομοθέτες αναφορικά με το τουρκικό αίτημα για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών στην έκδοση Viper.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που εστιάζουμε στη βοήθεια προς την Ουκρανία να κερδίσει την ρωσική επιθετικότητα είναι ακόμη μια πηγή αστάθειας στην νοτιοανατολική πτέρυγα. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν παίρνετε αποφάσεις για αμυντικές προμήθειες που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μετά το ισχυρό κάλεσμα που απηύθυνε προς τον Αμερικανό πρόεδρο, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, διέτρεξαν σημαντικές αναφορές για την επίλυση του Κυπριακού. «Μιλώντας για εχθρικές πράξεις, σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή που προκαλεί στον Ελληνισμό ατελείωτο πόνο τα τελευταία 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και την επακόλουθη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, σε συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο και στη γραμμή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπα χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο».
Ξεχώρισαν οι αναφορές του πρωθυπουργού για την αμυνόμενη Ουκρανία που επίσης συγκέντρωσαν το θερμό χειροκρότημα των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Αφού προανέφερε ότι: «Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, τους υποστηρίξαμε και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα, καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Ο κύριος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ισχύς θα ανήκει στα μεγάλα κράτη κι όχι στα μικρά, όπου ο στρατός κι όχι οι διπλωμάτες θα επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει».
Και πρόσθεσε εμφατικά: «Αυτό που βλέπουμε, άλλη μια φορά είναι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αναγκαιότητα υπεράσπισης του εαυτού τους για να διασφαλίσουν το μέλλον τους και την ελευθερία τους. Και θέλω να γίνομαι όσο ξεκάθαρος γίνεται: δεν έχουμε εχθρότητα απέναντι στο ρωσικό λαό με τον οποίο είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την πίστη και την ιστορία. Αλλά δεν μπορούμε, απλά δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι, σε έναν αγώνα που θυμίζει τόσο πολύ τον δικό μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ιστορική σύνδεση του αγώνα που δίνουν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης με τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη «έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο».
«Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».
Προηγήθηκε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, απευθύνοντας ομιλία στο Κογκρέσο, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμού και να κάνει μνεία στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το παρασκήνιο, οι συζητήσεις για τα F-35 και τα τουρκικά F-16
cnn.gr