ΑΑΔΕ: Πόσοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – Αναλυτικά τα στοιχεία

Τρεις στους 10 φορολογούμενους γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ύστερα από προσφυγές που έκαναν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ για αμφισβήτηση αποφάσεων επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Η ΔΕΔ ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις αφού πρώτα εξέτασε τις υποθέσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε η ΑΑΔΕ  τα στοιχεία για τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, συνολικά  3.553 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους και εκδικάστηκαν 2.325 προσφυγές φορολογουμένων. Από αυτές τις υποθέσεις η ΔΕΔ έκρινε ότι στις 703 περιπτώσεις. Δηλαδή το  30,24% των φορολογουμένων είχε δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά. Ωστόσο απορρίφθηκαν οι 1.557 προσφυγές  φορολογουμένων, οι 14 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν  και οι 51 απορρίφθηκαν επειδή εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέταση των προσφυγών.

ΔΕΔ: Πόσοι έχουν προσφύγει μέσα σε μια δεκαετία

Αξιοσημείωτο είναι πως περισσότεροι από 80.000 φορολογούμενοι έχουν προσφύγει μέσα σε  10 χρόνια  κατά των αποφάσεων που εξέδωσαν οι ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με  τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα επισημαίνεται πως συνολικά 84.899 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει από το 2013 στη ΔΕ  μη αποδεχόμενοι τις αποφάσεις. Από τις προσφυγές που κατατέθηκαν εξετάστηκαν οι 80.217, από τις οποίες  προέκυψαν μεταξύ άλλων πως  19.310 φορολογούμενοι δικαιώθηκα, απορρίφθηκαν 42.456 προσφυγές, παραιτήθηκαν 624 φορολογούμενοι  και σε  14.721 εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους.

Πώς μπορείτε να υποβάλετε την προσφυγή σας  κατά της εφορίας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέσω της www.aade.gr με τους κωδικούς TAXISnet την ενδικοφανούς προσφυγή τους κατά της εφορίας ηλεκτρονικά αμφισβητώντας λάθη και παραλείψεις των ελεγκτών.

Αυτό δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Εάν όμως  υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, τότε είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή. Η ενδικοφανής προσφυγή  θα πρέπει να αναφέρει:

  • τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου,
  • την προσβαλλόμενη πράξη,
  • τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
  • τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

 

 

 

 


enikonomia.gr