Πληρωμές με κάρτα: Στα 54 δισ. ευρώ η αξία των συναλλαγών το 2022 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις δαπάνες

Στα 54 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με κάρτες (δηλαδή μέσω «πλαστικού χρήματος») το 2022. Το ποσό αυτό αντιπροσώπευσε το 38,5% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης και έφθασε το αντίστοιχο διάστημα στα 130 δισ. ευρώ.

Αυτό δείχνει πως η ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών έχει περάσει στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως είχε πει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Digital Banking Forum.

Από το σύνολο των 54 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 44,7 δισ. ευρώ έγιναν με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα 9,3 δισ. ανήλθε η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού και που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδας. Αυτό σε όρους  πλήθους συναλλαγών σημαίνει πως ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 1,8 δισ. το 2022 από 1 δισ. που ήταν το 2019.

Η τάση

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Cardlink η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών συνεχίστηκε με ρυθμό 15% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του πλήθους των συναλλαγών ανήλθε στο 17%. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση είχαν οι ελληνικές κάρτες με αύξηση κατά 15,5% σε αξία και κατά 18% σε πλήθος, ενώ οι συναλλαγές με κάρτες του εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξεως του  10% σε όρους αξίας, ενώ σε πλήθος αύξηση της τάξεως του 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, στα τερματικά των καταστημάτων οι συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ είναι λίγο πιο κάτω από τις μισές. Αναλυτικά, το 42% είναι μέχρι 10 ευρώ, έως 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5%. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έως 10 ευρώ είναι το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ το 5%, ενώ έως 2 ευρώ το 1% των συναλλαγών.

Στη διάδοση των συναλλαγών με κάρτες συνέβαλε η ταχεία επέκταση των σημείων αποδοχής τους, δηλαδή των τερματικών POS, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 775.000 σε σύνολο 820.000 εμπόρων, όπως αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσίασε ο country manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος.

Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες εκτιμάται ότι έφερε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία  κατά τον τελευταίο χρόνο και η περαιτέρω διάδοσή τους αποτελεί ένα εργαλείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής, που είναι εκτεταμένη στη χώρα μας και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ μεταφράζεται σε 20% απώλειες από ΦΠΑ.

 

 

 

 

.


enikonomia.gr