Μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για έξι συνεχόμενες ώρες κατέγραψε για πρώτη φορά στην Ιστορία του το ελληνικό σύστημα, την Κυριακή 28 Μαΐου
Μάλιστα η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε την περασμένη Κυριακή το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Επισημαίνεται πως η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε σήμερα σύμφωνα με το https://euenergy.live/ στα 111.25 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 88 ευρώ που ήταν τη Δευτέρα και 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν την Κυριακή.
Ο παράγοντας που έχει διαφοροποιήσει τα πράγματα είναι ο συνδυασμός υπερπαραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης, παραμέτρων που παγιώνονται.
Kαι αυτό συνέβη επειδή η διείσδυση των ΑΠΕ υπερέβη τις 10.000 MW το 2022 και η ζήτηση εξακολουθούσε να καταγράφει πτωτική πορεία το τελευταίο 11μηνο, σημειώνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2023 μείωση 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 .
Το πρόβλημα
Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή και τις μηδενικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται δε πως η Ευρώπη πλήρωσε το 2022 ακριβά τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και φέτος πληρώνει τον μεγάλο ετεροχρονισμό ανάπτυξης ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης.
Mάλιστα το θέμα αυτό έχει πάρει τέτοια έκταση που σύντομα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για έναν κεντρικό συντονισμό αντιμετώπισής του, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε ολόκληρο το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρώπης υπάρχει πρόβλημα υπερπαραγωγής, κάτι που φαίνεται από τη συχνότητα του συστήματος.
Πάντως όλοι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές χρησιμοποιούν για τη διατήρηση της ευστάθειας των συστημάτων τους τις περικοπές φορτίων ΑΠΕ και οι αρμόδιες αρχές αναζητούν δυνατότητες περικοπών και στα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, ακόμη και στα συστήματα στεγών.
enikonomia.gr