Μια σειρά από νέες άδειες θεσμοθετούνται ή επεκτείνονται για τους εργαζόμενους με τον Εργασιακό Νόμο.
Αναλυτικά, αυτές είναι οι εξής:
1. Η άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές:
Δίνεται άδεια 2 ημερών πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού ενώ οι υπόλοιπες 12 ημέρες δίνονται μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα γέννησης. Εναλλακτικά, χορηγείται το σύνολο των ημερών άδειας μετά την ημερομηνία γέννησης.
2. Η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών:
Η άδεια αυτή χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά και για τους δύο γονείς με επίδομα από την ΔΥΠΑ για τους δύο πρώτους μήνες. Η άδεια αυτή ισούται με τον κατώτατο μισθό. Γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να πάρουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, χωρίς να μεσολαβήσει ένας χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια. Έπειτα από αίτηση του εργαζομένου η γονική άδεια μπορεί να χορηγείται εναλλακτικά με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας.
3.Η άδεια φροντιστή: Αυτή δίνεται άνευ αποδοχών και αφορά την κάλυψη αναγκών ή φροντίδας συγγενών ή άλλων προσώπων που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό για σοβαρό ιατρικό λόγο.
4.Το δικαίωμα απουσίας έως δύο φορές τον χρόνο με αποδοχές για γονέα ή φροντιστή:
Θεσμοθετείται δικαίωμα απουσίας του γονέα ή φροντιστή έως 2 φορές τον χρόνο, με αποδοχές για μία ημέρα κάθε φορά και για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. ασθένεια).
5. Τηλεργασία ή ευέλικτο ωράριο εργασίας
•Το δικαίωμα να ζητούν τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση έχουν οι γονείς παιδιών έως 12 ετών και φροντιστές με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 6 μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
6.Η άδεια εργαζόμενων γυναικών
Αυτό αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες που υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
enikonomia.gr