Λύση στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας δρομολογεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ικανοποιώντας το αίτημα του αρχιεπισκόπου Στέφανου και των κρατικών αρχών της γειτονικής χώρας για επαναφορά της τοπικής Εκκλησίας στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία.
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου, να ανταποκριθεί θετικά στην προσφυγή των τοπικών εκκλησιαστικών αρχών των Σκοπίων από τον Μάιο του 2018, καθώς και τις εκκλήσεις των κυβερνητικών αρχών της Βορείου Μακεδονίας, για επιστροφή στην κανονικότητα. Στο αίτημα τότε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρχε έγγαφη υπόσχεση του προκαθημένου της εν λόγω Εκκλησίας ότι θα αποκλείεται η χρήση του όρου «Μακεδονία» ή άλλου παράγωγού της στον τίτλο της. Ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί στις 13 Ιανουαρίου του 2020 από τον τότε πρωθυπουργό Όλιβερ Σπάσοφσκι και τον προκάτοχό του Ζόραν Ζάεφ, που επισκέφθηκαν το Φανάρι για να συζητήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το εκκλησιαστικό ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας.
Έτσι, με τη σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου το Φανάρι «δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν τιν Ιεραρχίαν, τον κλήρον και τον λαόν της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Εκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος, και επιχέουσα εις το τραύμα των εκείσε αδελφών ημών Ορθοδόξων “έλαιον και οίνον”».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας ταύτης το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Προς εφαρμογή της απόφασης εκδίδεται και σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη.
Με την ίδια απόφαση παραπέμπεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας η ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων που εκκρεμούν μεταξύ του Βελιγραδίου και Σκοπίων, δηλαδή τα όρια στη μεταξύ τους σχέσης, καθώς και η διοικητική μορφή που θα έχει μελλοντικά (αρχιεπισκοπή, μητρόπολη κ.λπ.) η Εκκλησία της Αχρίδος.
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου «επαφίησιν εις την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Σερβίας την ρύθμισιν των μεταξύ αυτής και της εν Βορείω Μακεδονία Εκκλησίας διοικητικών θεμάτων, εν τω πλαισίω ασφαλώς της ιεροκανονικής τάξεως και εκκλησιαστικης παραδόσεως» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Φαναρίου.
Εν συντομία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο: α) επαναφέρει στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία τον κλήρο και την Εκκλησία της γειτονικής χώρας, β) αποκαθιστά την κανονικότητα χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του και γ) παραπέμπει στο Πατριαρχείο της Σερβίας την επίλυση των διοικητικών θεμάτων στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής κανονικότητας.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι υπενθύμιζαν ότι τα Σκόπια δεν έχουν ζητήσει αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Αχρίδος και εάν και όποτε ζητηθεί αυτή η τελική έγκριση του αιτήματος θα γίνει από τη «Μητέρα Εκκλησία», δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς η απονομή αυτονομίας είναι αποκλειστικό προνόμιο και εκκλησιαστική αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μόνο.
cnn.gr