Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μια χώρα κανονική, υποδειγματική, μια χώρα σταθερότητας που καταγράφει ρεκόρ τουρισμού, κι αυτό είναι το νέο branding που πρέπει να διατηρήσουμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.
Ο αντιπρόεδρος μιλώντας σε ένα ακροατήριο νέων διπλωματών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών έκανε έκκληση για ψύχραιμο και μετριοπαθή λόγο ενάντια στις φωνές του λαϊκισμού, των αρνητών και των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι διαψεύστηκαν από την ενότητα και αποτελεσματικότητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα στον Έβρο και αν στο μέλλον θα είναι προστατευμένη, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύσσωμη η ΕΕ και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της έφτασαν στο πεδίο στήνοντας ένα τείχος προστασίας μαζί με τη Frontex και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έναντι της υβριδικής αυτής απειλής. Είμαι υπερήφανος, τόνισε ο αντιπρόεδρος, που και στις τρεις περιπτώσεις που είχαμε παρόμοια φαινόμενα, στον Έβρο, στη Θέουτα και στη Λευκορωσία, τα αντιμετωπίσαμε ως ΕΕ ενωμένοι και αποτελεσματικά.
Μιλώντας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ έδωσε μια ανθρωπιστική βίζα που παρέχει δυνατότητα διαμονής, εργασίας και περίθαλψης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων σε τομείς όπως ο τουρισμός και η υγεία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία, «μια τονωτική ένεση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Ερωτηθείς για τις δυνατότητες απασχόλησης που ανοίγει η πράσινη μετάβαση, απάντησε ότι όλα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έχουν επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή προσαρμογή. Σημείωσε μάλιστα ότι λείπουν από την αγορά 300.000 «ψηφιακοί εργάτες» καθως και μηχανικοί με τις κατάλληλες δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο υπάρχουν οι πόροι και θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στις δεξιότητες αυτές, πρόσθεσε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, μια αφορμή για να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη ακόμη πιο γρήγορα.
Για την ψηφιακή μετάβαση επισήμανε πάντως ότι θα γίνει «όχι με έναν αχαλίνωτο ανταγωνισμό, αλλά με τους όρους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν θα αφήσουμε τους αλγόριθμους στα χέρια των μηχανικών και ελεύθερες τεχνολογικές πλατφόρμες για να μας οδηγούν άκριτα στο ποια προϊόντα θα αγοράσουμε ή ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία. Είναι ένα θέμα που η Ευρώπη έβαλε στο τραπέζι και απάντησε ότι θα προχωρήσει με τους όρους της, ένα θέμα που έβαλαν στο τραπέζι και οι ΗΠΑ και είπαν ότι δεν θα κάνουν τίποτα και ένα θέμα που η Κίνα δεν το συζήτησε καθόλου.
Αναφερόμενος στη νέα γενιά, είπε ότι είναι αυτή που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο απ’ ολους από την πανδημία και η ΕΕ ετοιμάζει ένα μπαράζ πρωτοβουλιών για την «αποζημίωσή» της, όπως ο υπερδιπλασιασμός των κονδυλίων του Erasmus ο οποίος για τα επόμενα 7 χρόνια θα είναι 25 δισ. ευρώ, όπως και ένα νέο πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί τις επόμενες ημέρες για μη προνομιούχους νέους προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στη γνώση, την κατάρτιση και την εμπειρία της κινητικότητας.
Αισιόδοξος φάνηκε ο κ. Σχοινάς για την αναστροφή του brain drain λέγοντας ότι είναι η γενιά που θέλει να επιστρέψει, η γενιά που αξιοποίησε τις δυνατότητες κινητικότητας για να εγκατασταθεί εντός της ΕΕ και αποθησαυρίζει γνώση και εμπειρία την οποία θα φέρει πίσω. Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ο αντιπρόεδρος, υπάρχει επιστροφή με την ευκαιρία επενδύσεων, όπως της Pfizer και της Cisco.
Αν και οι μετρήσεις λένε ότι η ανεργία πέφτει και οι εξαγωγές αυξάνουν στην Ελλάδα, αυτή η πορεία πρέπει να γίνει βιώσιμη, πρόσθεσε. Δέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω του πολέμου στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της 30ης Μαΐου θα βρουν και πάλι μια λύση.
Στο Ζάππειο έδωσαν «το παρών» πρεσβείες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φορείς όπως Erasmus, Creative Europe, OΑΕΔ, Civis, Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΕΠΙΣΕΥ, Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης (Europe Direct) που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες σπουδών, εργασίας, εθελοντισμού και εκμάθησης ξένων γλωσσών. Επίσης, παρουσιάστηκαν συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
cnn.gr