Κουτσούμπας για εκτέλεση Μπελογιάννη: Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να ζητήσει πατριωτικά εύσημα

«Μόνο στην Πάτρα, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης έδρασε ως νέος κομμουνιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, μαζί και των συντρόφων του Αργυριάδη, Καλούμενου και Μπάτση που το αντιδραστικό μετεμφυλιακό καθεστώς οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παντοκράτορος στην Πάτρα, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Όπως πρόσθεσε, «μόνο σ’ αυτές εδώ τις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης ανέπτυξε πλούσια δράση θα μπορούσαν να βρουν πραγματική έκφραση, τα όσα έγραφε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανήμερα της εκτέλεσής του: «Ο Μπελογιάννης ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας».

Αναφερόμενος ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα, επεσήμανε: «Ο Νίκος Μπελογιάννης ρίχνεται στην καθημερινή πάλη για το δίκιο του λαού. Στην πάλη ενάντια στην δικτατορία του Μεταξά, μετά ενάντια στη ναζιστική γερμανική κατοχή και μετά στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, στον δίκαιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εδώ στην Πάτρα, είναι ακόμα όρθια τα σπίτια που τον φιλοξένησαν. Τα υπόγεια και οι φωταγωγοί που κρύφτηκε για να μη συλληφθεί. Εδώ στην Πάτρα, ο Μπελογιάννης, ως νέος κομμουνιστής, φοιτητής, αναπτύσσει πλούσια δράση. Εδώ γνωρίζει τις πρώτες διώξεις του αστικού κράτους, τις φυλακίσεις, από δω εξορίζεται. Εδώ ζει σε συνθήκες απόλυτης παρανομίας. Εδώ υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Εδώ κρατάει αλύγιστη ανυποχώρητη στάση και καταφέρνει να κρατήσει αλώβητη την παράνομη στρατιωτική οργάνωση».


cnn.gr