Ρωσία: Βομβιστική επίθεση σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης

Η έκρηξη σαρώνει το εσωτερικό της καφετέριας στην Αγία Πετρούπολη. Είναι τόσο σφοδρή που το ωστικό κύμα ξηλώνει τα παράθυρα και σπάει τα τζάμια.

Πελάτες ξεχύνονται στον δρόμο πανικόβλητοι.

Το εσωτερικό του καταστήματος είναι διαλυμένο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η βόμβα ήταν κρυμμένη σε μία μικρή προτομή Ρώσου στρατιώτη που δόθηκε στον Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ Τατάρσκι κατά την ομιλία του στην καφετέρια.

Λίγα λεπτά μετά η βόμβα εξερράγη σκοτώνοντας ακαριαία τον στρατιωτικό μπλόγκερ.

Στις εικόνες φαίνεται ένας άντρας να δίνει το αγαλματάκι στον Τατάρσκι, όμως σήμερα το πρωί η αστυνομία συνέλαβε μία γυναίκα ως ύποπτη για την έκρηξη.

Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 32, δέκα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία για την επίθεση, ενώ σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για εγχώρια τρομοκρατία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κατηγόρησε επίσημα κάποια πλευρά, αλλά κατήγγειλε τη σιωπή της Δύσης για την επίθεση.

Ο Τατάρσκι, ο κατά κόσμον Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Τelegram και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς στρατιωτικούς μπλόγκερ και υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε στην τελετή του Κρεμλίνου για την προσάρτηση 4 περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε σκοτωθεί η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του γνωστού Ρώσου εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας είχε κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, όμως το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.


Πηγή