Τέμπη: Προθεσμία να απολογηθούν έλαβαν οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Δίχως να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ αποχωρεί από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας. Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 30 Μαρτίου.

«Θα τα πούμε όλα, αλλά τώρα πρέπει να κρατήσουμε σιωπή και να δείξουμε σεβασμό στο πένθος και στα θύματα της τραγωδίας», δήλωσε ο επιθεωρητής.

«Δεν ευθύνομαι για την τραγωδία»

Νωρίτερα το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου πέρασαν και οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες για να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και οι δυο έλαβαν προθεσμία και θα απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Κανένας από τους τρεις κατηγορούμενους δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες για τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Θα μιλήσουν για όλα όταν ολοκληρωθούν οι απολογίες και μέχρι τότε θα είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

«Είμαι συντετριμμένος. Έχω να κοιμηθώ δύο εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι έχω ευθύνη για την τραγωδία», δήλωσε ένας από τους κατηγορούμενους σταθμάρχες.

«Προσήλθα με τον πελάτη μου, λάβαμε προθεσμία για την Παρασκευή. Είναι συγκλονισμένος. Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη για το τραγικο αυτό συμβαν και το ανυπολόγιστο μέγεθος», δήλωσε η Σοφία Αποστολάκη, δικηγόρος του σταθμάρχη.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη. Κατηγορούνται, δηλαδή, για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

ΡΑΣ: Ανεπαρκής η εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη

Οι αποκαλύψεις πάντως σχετικά με την επάρκεια του σταθμάρχη Λάρισας διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» Σαββατοκύριακο, ο μοιραιος σταθμάρχης της Λάρισας έμπαινε κανονικά στο πρόγραμμα βαρδιών, διχως να εχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, και πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετασεων που θα τον όριζαν επίσημα ως σταθμάρχη.

«Με τον πιο δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι η αριστεία και το επιτελικό κρατος του κ. Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και η αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτων», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων από την πλευρά της χρειάστηκε 17 ημέρες από το τραγικό δυστύχημα για να καταλήξει στο αυτεπάγγελτο πόρισμα της ότι ο σταθμάρχης της Λάρισας και όσοι εκπαιδεύτηκαν μαζί του δεν είχαν εκπαιδευτεί σωστά. Στο ιδιο πορισμα υποχρεώνει μάλιστα τον ΟΣΕ να μην απασχολεί σε κρίσιμες θέσεις όσους πήραν μέρος στον ίδιο κύκλο εκπαίδευσης με τον 59χρονο σταθμάρχη της Λάρισας.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής», αναφέρει η ΡΑΣ.

«Πιστοποιήθηκε με εξετάσεις ικανός ως σταθμάρχης και από τις 26 Ιανουαρίου 2023 έως 31 Ιανουαρίου 2023 εργαζόταν νυχτερινός ως ενισχυτικός στο σταθμό της Λάρισας ( μαθητεία δίπλα σε σταθμάρχες). Από 1-2-2023 ανέλαβε καθήκοντα ως πιστοποιημένος και ικανός από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντά του…», ανέφερε στην κατάθεσή του ο επιθεωρητής Λάρισας.

Απαντήσεις για το τι ακριβως συνέβη το μοιραίο βραδυ της 28ης Φεβρουαριου θα δοθουν με τις απολογίες του επιθεωρητη και των δύο απογευματινών σταθμαρχών .


Πηγή