Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται αύριο οι δύο σταθμάρχες και ο επόπτης

Τις προκαταβολές για τις οικογένειες των θυμάτων και των επιβατών που τραυματίστηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών τους, ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε:

-Στις οικογένειες των θανόντων επιβατών προκαταβολή ύψους 42.000 ευρώ
-Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των τραυματισμών, 10.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές και 5.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και δεν νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Επιπλέον, στις οικογένειες των θανόντων, των τραυματιών και των άλλων επιβατών που βρίσκονταν στο τρένο τη στιγμή του ατυχήματος, αποζημίωση 300 ευρώ για τις αποσκευές, συμπεριλαμβανομένων των χειραποσκευών, των προσωπικών αντικειμένων και των ζώων.

Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας ωστόσο προειδοποιεί τις οικογένειες να μην δεχθούν τις αποζημιώσεις αν τους ζητηθεί να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους κι αυτό διότι υπάρχουν πολλά κενά στην υπόθεση, που χρήζουν διερεύνησης κι ενδεχομένως οδηγήσουν και σε νέες διώξεις.

«Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα εάν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στο MEGA o Απόστολος Λύτρας.

16 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα η οργή και ο θυμός των συγγενών ξεχειλίζουν για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Η 22χρονη Αφροδίτη Τσιώμα ήταν ένα από τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ταξίδεψε με τους φίλους της στην Αθήνα για διακοπές. Επιβιβάστηκε στο μοιραίο τρένο για την επιστροφή, μέχρι που στα Τέμπη κόπηκε το νήμα της ζωής της.

Ήταν αισθητικός και είχε πολλά όνειρα για τη ζωή.

Η μητέρα της μιλώντας στο MEGA ξεσπά για τον άδικο χαμό της κόρης της.

«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ούτε τα χάπια δεν με βοηθάνε. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κόρη μου. Δεν μπορώ να το πιστέψω πως τη δολοφονήσανε».

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών η μητέρα της Αφροδίτης λέει πως η κόρη της πήγε Αθήνα με τους φίλους της, πολύ καλά παιδιά, ενώ είχε και ένα σεμινάριο να παρακολουθήσει την Τρίτη.

«Μίλησα μαζί της στις 8 η ώρα και της είπα καλό ταξίδι. Και έμαθα αυτό το πράγμα. Πήγα στη Λάρισα με την αγωνία μήπως ήταν στους τραυματίες και δεν ήταν. Είχε πάει στο κυλικείο και έγινε αυτό που έγινε. Όλοι φταίξανε, το θέμα είναι πως εγώ θέλω το παιδί μου. Μπορούν να μου φέρουν το παιδί μου;»

Δικαίωση για την μνήμη όλων των θυμάτων ζητά και ο αδερφός της αδικοχαμένης Σοφίας Ταχμαζίδη που άφησε την τελευταία της πνοή στο βαγόνι του θανάτου.

«Αυτή η τραγική κατάσταση επιτέλους να λάβει τέλος. Όχι μόνο για τα τρένα, για τα τρένα το μάθαμε το χάλι τους, ξεγυμνώθηκε η αλήθεια για το τι επικρατεί. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αυτά τα πράγματα, όχι μόνο σε Μ.Μ.Μ. αλλά γενικότερα, όταν μιλάμε για ασφάλεια και ανθρώπινες ψυχές, αυτά τα θέματα πρέπει να είναι ακλόνητα. Επιτέλους αυτή η χώρα ας έρθει εκεί που της αξίζει κι όχι εκεί που την έχουν καταντήσει», δήλωσε ο αδερφός της Σοφίας Ταχμαζίδη.

«Να αφήσουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς και όλους τους αρμόδιους, να κάνουν σωστά χωρίς κατευθύνσεις και χωρίς φόβο. Να ανοίξουν τα ριμαδοκελιά των φυλακών για τους πολιτικούς, τι είναι αυτοί; Δεν έχουν ποινικές ευθύνες; Την επόμενη ημέρα σκέφτονται. Ακόμα και αυτό ξεφτίλα είναι. Ποιες είναι οι συνέπειές τους; Τι να τα κάνω εγώ τα συλλυπητήρια, που τους τα γράφουν επικοινωνιολόγοι και τα μαθαίνουν ποιηματάκι. Δεν μιλάω μόνο για την τωρινή κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι η βεντάλια πρέπει να ξεδιπλωθεί και να ανοίξει και καθέτως προς τα πάνω. Πρέπει να φτάσουμε στον πυρήνα του κακού. Το χάλι φανερώθηκε», συμπλήρωσε.

Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών εκδόθηκε στη χώρα μας ο πατέρας του μηχανοδηγού Νίκου Ναλμπάντη, για να παραστεί στη κηδεία του παιδιού του.

Αύριο αναμένονται να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στις δικαστικές Αρχές ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες, οι οποίοι έφυγαν νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιας τους.


Πηγή