Υπέρ της συνέχισης των ατομικών μέτρων προστασίας προκειμένου να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό και να μην συμβάλλουμε στη διάδοσή του, τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, σε συνέντευξή της στο CNN Greece.
«Ο ιός υπάρχει και μάλιστα έχουμε έξαρση. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τα εφαρμόζουμε ανεξαρτήτως εάν η πολιτεία τα έχει καθιερώσει ως υποχρεωτικά ή όχι», λέει η ίδια.
Λόγω της χαλάρωσης των μέτρων ήδη από την Πρωτομαγιά, όταν καταργήθηκε η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υποχρεούνται πλέον να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, η κυρία Αθηνά Λινού, συνοψίζει σε τρία σημεία τις ατομικές υποχρεώσεις που έχει ο καθένας για να μην νοσήσει.
«Ο κίνδυνος να κολλήσουμε είναι πολύ μεγάλος, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Υπό αυτή την έννοια δεν έχει και νόημα να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά, γιατί και οι εμβολιασμένοι πλέον κολλάνε. Αλλά το πλεονέκτημα για τους εμβολιασμένους είναι ότι θα το περάσουν ήπια και δεν θα κινδυνεύσουν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα».
Τι να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς
Να φοράμε μάσκα: Η χρήση της μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις φοράμε όλοι, κυρίως σε κλειστούς χώρους. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό και δεν κινδυνεύσουμε να τον μεταδώσουμε.
Να κρατάμε αποστάσεις: Θα πρέπει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και να κρατάμε αποστάσεις. Κυρίως τώρα που ο καιρός θα είναι ζεστός, καλό είναι να επιλέγουμε τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό σε ανοιχτό χώρο, καθώς παραμένει ο κίνδυνος νόσησης.
Να κάνουμε self test: Εξίσου σημαντικό είναι να κάνουμε self test και να ενημερώσουμε άμεσα όλους όσους συναντήσαμε προσφάτως έτσι ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να προσέξουν τις επαφές τους.
Απαραίτητα τα self test – Προσοχή στα κλιματιστικά
Την ίδια ώρα, η κυρία Λινού τόνισε τη σημασία των self και rapid τεστ.
«Μας βοηθούν να εντοπίσουμε τον ιό και να λάβουμε τα μέτρα μας. Επίσης, μέσα σε 4-5 μέρες μπορεί να δείξει το self test εάν είμαστε θετικοί ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι πότε εκτεθήκαμε στον Covid-19 και υπό ποιες συνθήκες. Δηλαδή, αν αυτός από τον οποίο κολλήσαμε είχε υψηλό ιικό φορτίο άρα νόσησε σοβαρά, εάν φοράγαμε μάσκα κι εάν ήμασταν σε κοντινή απόσταση», λέει η ίδια.
Τέλος, αναφέρει ότι τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να τους αποφεύγουμε, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος μετάδοσης από τα κλιματιστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να παραταθεί και πέραν της 1ης Ιουνίου, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ποια μέτρα ισχύουν
Αναλυτικά όσα ισχύουν με τη νέα χαλάρωση των μέτρων:
- Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%
- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
- 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας
cnn.gr