Τι ανακοινώθηκε στα Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Με μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία καυτηριάζονται τα νεύρα στα τοιχώματα των αρτηριών των νεφρών, μπορεί να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να συμμορφωθούν στην φαρμακευτική αγωγή τους.
Η τεχνική λέγεται απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών και στοχεύει σε έναν από τους βιολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν την υπέρταση. Η μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή με αυξημένη πίεση που δεν ρυθμίζεται με την ενδεδειγμένη, τριπλή φαρμακευτική αγωγή.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, δοκιμάζεται και σε ασθενείς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται επαρκώς στην αγωγή που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους.
Οι νεότερες εφαρμογές της μεθόδου παρουσιάστηκαν στα Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα οποία διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε ο επεμβατικός καρδιολόγος Κυριάκος Δημητριάδης, επιμελητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών είναι μία ενδοαγγειακή επέμβαση. «Ουσιαστικά γίνεται με πρόσβαση από τη μηριαία αρτηρία με μικρά θηκάρια», είπε. «Πηγαίνουμε στις νεφρικές αρτηρίες με ειδικούς καθετήρες και σε αυτά τα σημεία χορηγούμε κάποιο είδος ενέργειας, είτε ραδιοσυχνότητα είτε υπερήχους. Έτσι καταλύουμε ένα μέρος (όχι το σύνολο) των νεφρικών ινών οι οποίες συμμετέχουν, στην πλειονότητα των ασθενών, στην παθοφυσιολογία της υπέρτασης».
Πάσχουν 1,5-2 εκατομμύρια Έλληνες
Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος. Υπολογίζεται ότι 1,5 έως 2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας έχουν αυξημένη πίεση. Οι μισοί από αυτούς αγνοούν το πρόβλημά τους.
«Η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου», τόνισε ο κ. Δημητριάδης. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μόλις το 50% των ασθενών παγκοσμίως μπορούν να ρυθμιστούν, παρόλο που παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή».
Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, πρόσθεσε. Η επεμβατική αντιμετώπισή της με απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών, θα μπορούσε να είναι μία λύση.
«Έχουμε δεδομένα ότι η απονεύρωση μπορεί να μειώσει πολύ αποτελεσματικά την πίεση ακόμα και σε ασθενείς που δεν παίρνουν κανένα φάρμακο», πρόσθεσε. Επισήμανε όμως ότι είναι καλύτερα να επιλέγονται ασθενείς οι οποίοι:
- Είτε έχουν δυσανεξία σε φάρμακα
- Είτε δεν μπορούν να συμμορφωθούν στην αγωγή για οποιοδήποτε λόγο
- Είτε έχουν δύσκολα ρυθμιζόμενη ή ανθεκτική υπέρταση
Σοβαρές επιπλοκές
«Η υπέρταση είναι μία ασυμπτωματική νόσος, συμπτώματα δίνουν μόνο οι επιπλοκές της», τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας Μαρία Μαρκέτου, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της ΕΚΕ.
Όπως εξήγησε, η αυξημένη πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως:
- Το οξύ έμφραγμα
- Το εγκεφαλικό
- Η καρδιακή ανεπάρκεια
- Οι αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή που συνδέεται με μεγάλη νοσηρότητα
Η επίπτωση της υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία και φθάνει στο 80% στα άτομα άνω των 70 ετών. Αυτό, όμως, «δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται και σε νεότερα άτομα, ειδικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής ο οποίος δεν είναι τόσο υγιεινός πλέον», επισήμανε η ιατρός.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μισοί πάσχοντες από υπέρταση αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα. Έτσι, δεν κάνουν καμία θεραπεία για την αυξημένη πίεση. Ακόμα, όμως, και από όσους το γνωρίζουν, οι μισοί είτε δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, είτε δεν ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους.
Στην πραγματικότητα, το 50% των ασθενών αυτών σταματούν τα φάρμακά τους μετά τον πρώτο χρόνο ή δεν τα παίρνουν σωστά. Η αυξημένη πίεση όμως «είναι νόσος που στο 95% των ασθενών μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και σωστά», τόνισε η κυρία Μαρκέτου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι «ο ασθενής είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του. Μόνο το 5% δυσκολευόμαστε να ρυθμίσουμε», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr