Οι δύο χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αιτήματά τους έχουν επικυρωθεί από όλες τις ΝΑΤΟϊκές χώρες εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.
Η Τουρκία θεωρείται ευρέως το βασικό εμπόδιο και ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας αλλά όχι και αυτό της Σουηδίας.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εν μέρει επειδή θα ήταν ευκολότερο να τις ενσωματώσουν την ίδια στιγμή στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας.
Αλλά ο Στόλντεμπεργκ, μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, πρότεινε ότι αυτό θα πρέπει να είναι δευτερεύουσα σκέψη.
«Το βασικό ερώτημα είναι όχι αν τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επικυρωθούν ταυτόχρονα. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και των δύο τα αιτήματα ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο θα γίνουν πλήρη μέλη και δουλεύω σκληρά ώστε να επικυρωθούν αμφότερα το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τα αιτήματα των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας, αλλά όχι και εκείνη της Σουηδίας.
Η Άγκυρα έχει ζητήσει να υιοθετήσουν και οι δύο χώρες σκληρότερη στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την ΕΕ, και μια άλλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες στη Φινλανδία ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επικυρώσουν πιθανόν τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ, ένα βήμα το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει το Ελσίνκι σε συντομότερη ένταξη από τη Στοκχόλμη.
cnn.gr