Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία παραμένουν χαμηλά για τους περισσότερους από εμάς. Η κύρια πηγή της βιταμίνης D θεωρείται ο ήλιος, αλλά πόσοι από εμάς περνάμε χρόνο έξω χωρίς αντηλιακό; Είναι γνωστό ότι οι υψηλοί δείκτες προστασίας προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στο δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες, ωστόσο, ταυτόχρονα εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να εκθέτουμε το δέρμα μας στον ήλιο για περίπου 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι ευρέως αναγνωρισμένη για τη σημασία της στην ενίσχυση του οργανισμού μας απέναντι σε ιώσεις και ασθένειες, καθώς ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας καλύτερη προστασία. Ποιες είναι όμως οι άλλες ωφέλειες που προσφέρει;
1. Πονοκέφαλοι
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και των πονοκεφάλων. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα πονοκεφάλων σε σύγκριση με εκείνους που οι εξετάσεις τους έδειχναν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
2. Εγκυμοσύνη
Αφού γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D ενισχύει τον οργανισμό μας, είναι φυσικό τα επίπεδά της να πρέπει να είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, οι έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν πολλούς κινδύνους, όπως η πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας, η ανάγκη για καισαρική τομή και η αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις.
3. Καλή κατάσταση καρδιάς
Πολλοί επιστήμονες, μέσω ερευνών, έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D μπορεί να προλάβει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώσει βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα που προκαλούνται από υψηλή πίεση ή διαβήτη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και των καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί αναγκαστικά σε καρδιακή προσβολή, αλλά ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο αυξάνεται.
4. Πνεύμονες
Ο καθηγητής του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Michael Holick, εξηγεί ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Όπως τόνισε, “γνωρίζουμε ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η ανοσία της μητέρας μεταφέρεται στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αργότερα”.
5. Γνωστική διαδικασία
Παρά την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια σε σύγκριση με εκείνους που παρουσίαζαν υψηλότερες τιμές.
6. Σταθερότητα
Επειδή οι πτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Geriatrics Society αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν γεύματα πλούσια σε βιταμίνη D είχαν μειωμένες πιθανότητες να υποστούν πτώσεις.
7. Παχυσαρκία
Η σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των επιπέδων βιταμίνης D έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, με μια μελέτη να αναδεικνύει τη σημασία της λήψης υψηλών δόσεων βιταμίνης D από τις έγκυες γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της ιατρικής σχολής Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να “προγραμματίζουν” τα παιδιά τους να αναπτύξουν παχυσαρκία στην παιδική ή ενήλικη ζωή τους. Ειδικότερα, τα παιδιά 6 ετών που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρουσίασαν μεγαλύτερη μέση τιμή βάρους και 2% περισσότερο σωματικό λίπος σε σύγκριση με εκείνα που προήλθαν από μητέρες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Πηγή