Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) μπορεί να μην έχουν καταφέρει να προσφέρουν τις υπηρεσίες που ανέμεναν πολλοί αναλυτές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος δεν έχει αρχίσει την προετοιμασία για το επόμενο βήμα και τα δίκτυα 6G, για τα οποία αναμένεται να υπάρξει αρκετή συζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Μία αναδρομή στο παρελθόν δείχνει ότι η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλάζει περίπου κάθε 10 χρόνια. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πρώτα δίκτυα 5G έγιναν εμπορικά διαθέσιμα το 2020, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως η 6η γενιά θα κάνει την εμφάνιση της το 2030. Χωρίς να αποκλείεται μία καθυστέρηση 1-2 ετών δεδομένου ότι πολλοί πάροχοι θέλουν να δουν τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει στην 5η γενιά να αποδώσουν κάποια έσοδα, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει τα επόμενα χρόνια λόγω της επέκτασης της νέας έκδοσης αυτών των δικτύων, το αποκαλούμενο 5G Stand Alone (5G SA).
Προς το παρόν, το 6G κινείται λίγο σε θεωρητικό επίπεδο. Υπάρχουν μεν ουκ ολίγα ερευνητικά προγράμματα στα οποία, μάλιστα, συμμετέχουν και ελληνικά ιδρύματα όπως ο Δημόκριτος αλλά και πάροχοι όπως η Cosmote, αλλά οι προδιαγραφές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να καθορίζονται. Και υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, ποιες συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν. Το γεγονός ότι υπάρχουν συζητήσεις για χρήση του φάσματος συχνοτήτων πάνω από τα 100 GHz αποτελεί μία ένδειξη ότι στο 6G θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις σε διάφορους τομείς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά στη λειτουργία των ραδιοδικτύων (radio access networks – RAN). Μάλιστα, υπάρχει και μία σχετική πρωτοβουλία, ονόματι ΑΙ RAN, στην οποία μετέχουν πολλοί μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, συμπεριλαμβανομένης της T-Mobile και όχι μόνο.
Τι φέρνει το 6G
Το ερώτημα είναι τι νέο θα φέρει το 6G; Όπως συνέβη και με το 5G, πολλοί θα περιμένουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Με δεδομένο ότι αναμένεται να δούμε βελτιώσεις όσον αφορά στις σχετικές ασύρματες υποδομές, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Απλά, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσο ψηλά μπορούν να φθάσουν οι ταχύτητες. Πριν από μερικές εβδομάδες, ερευνητές του University College London ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξεως των 938 Gbps! Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, το 5G εκτιμάται ότι σε εμπορικό επίπεδο μπορεί να φθάσει στα 20 Gbps αν και είχαν υπάρξει δοκιμές που οι ταχύτητες είχαν αγγίξει τα 100 Gbps. Οπότε είναι μάλλον προφανές ότι με το 6G οι ταχύτητες θα είναι «διαστημικές».
Αρκετή έρευνα γίνεται και αναφορικά με το συνδυασμό του 6G με δορυφορικές τεχνολογίες με την Κίνα να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την έρευνα.
Όμως, αυτό που εκτιμάται ότι θα φέρει το 6G είναι μία πολύ βελτιωμένη εμπειρία όσον αφορά εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές που σχετίζουν με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα (VR/AR).
Επίσης, φαίνεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα να «τρέχουν» ΑΙ εφαρμογές στο αποκαλούμενο «άκρο» του δικτύου (edge network). Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να δούμε εφαρμογές που θα αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Βέβαια, τέτοιου είδους εφαρμογές αναμένονταν και με τα 5G δίκτυα. Αλλά οι εταιρείες πληροφορικής δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Ενδεχομένως, γιατί θέλουν μία διαφορετική προσέγγιση, την οποία δεν αποκλείεται να προσφέρει τελικά το 6G.
Πηγή