5 μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να περιορίσεις το άγχος

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να αισθάνεσαι ένα μόνιμο άγχος. Και ναι, όσο «καλό» μπορεί να σου κάνει το παραγωγικό άγχος, αλλά τόσο κακό μπορεί να σου κάνει το χρόνιο άγχος, καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμα και να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Άλισον Τσέις, ψυχολόγος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, μίλησε στο CNBC και αποκάλυψε 5 μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να περιορίσεις το άγχος. «Μερικές φορές είναι δύσκολο να είσαι επαγγελματίας ψυχικής υγείας, γιατί υπάρχει αυτή η ιδέα ότι με κάποιο τρόπο τα πράγματα δεν σε επηρεάζουν όπως τους άλλους», τόνισε. Ποιοι, είναι, όμως, οι τρόποι με τους οποίους θεωρεί η ίδια πως μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το άγχος σου;

Κάνε διαλείμματα

Όταν διαπιστώνεις ότι είσαι πιο νευρικός και αγχωμένος σε ό,τι αφορά στην προσέγγισή σου στα πράγματα, είναι συνήθως μια ένδειξη ότι πρέπει να χαλαρώσεις, να πάρεις λίγο χρόνο και να απομακρυνθείς από όσα σε αγχώνουν. Σε εκείνες τις στιγμές που νιώθεις πραγματικά εξαντλημένος και κουρασμένος, κάνε διαλείμματα και αξιοποίησε τον χρόνο των διακοπών σου.

Θέσε όρια

Ένας σημαντικός τρόπος για να διαχειριστείς το άγχος σου είναι να θέτεις όρια σε όλες τις πτυχές της ζωής της. Το να διεκδικείς όσα θέλεις, σημαίνει να έχεις τα δικά σου όρια, να ξέρεις τι θα λειτουργήσει για σένα και τι δεν θα λειτουργήσει για σένα και να μην φοβάσαι να τα εκφράζεις και να είσαι ξεκάθαρος.

Εξασκήσου στη βελτίωση της αναπνοής

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Άλισον Τσέις, όταν θέλεις να κρατήσεις τα συντριπτικά συναισθήματα μακριά, χρειάζεται να δώσεις βάση στην αναπνοή σου. Το άγχος έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο σώμα σου, οπότε το να «δουλέψεις» προσπαθώντας να ρυθμίσεις την αναπνοή σου, είναι μια καλή αρχή. Αυτό που χρειάζεσαι, λοιπόν, είναι να συντονιστείς με το πώς αντιδρά το σώμα σου. Χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να αποβάλλεις τα αρνητικά συναισθήματα, θα δεις μεγάλη διαφορά στο πώς μπορείς να προσεγγίσεις πιο θετικά ό,τι συμβαίνει.

Κοιμήσου περισσότερο

Οι καθημερινές σου υποχρεώσεις είναι πολλές, οι ώρες χαλάρωσης είναι λίγες, οπότε ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Αναλόγως με το πότε τελειώνεις τη μέρα σου, μπορείς να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι για την επόμενη ώστε να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Ξεκίνα να χαλαρώνεις γύρω στις 18:00 – 19:00 το απόγευμα, βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία για μία ώρα, απενεργοποίησε το κινητό σου πριν από τον ύπνο και γενικά περιόρισε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι να κοιμηθείς.

Δώσε προτεραιότητα στη χαρά

Εκτός από την τακτική άσκηση ή την κίνηση, κάθε μέρα χρειάζεται να κάνεις ένα πράγμα που απολαμβάνεις. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τρελό, αρκεί να σου δίνει χαρά. Αυτό, μπορεί να είναι ακόμα και ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο ή να κάτσεις και να κάνεις κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο, όπως να έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις ένα άρθρο σε ένα blog ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κάνεις έναν περίπατο.


govastileto.gr